Wat is een gebruikerstest?

Een gebruikerstest is een kwalitatieve methode om te evalueren hoe goed eindgebruikers jouw digitale oplossing kunnen gebruiken.


Bij een gebruikerstest of usabilitytest begeleidt onze onderzoeker een deelnemer bij het uitvoeren van een reeks taken doorheen één of meerdere interfaces. De deelnemer wordt verzocht om hardop te denken en feedback te delen terwijl ze de taken uitvoeren. Tijdens de sessie observeert een extra persoon de deelnemer en maakt aantekeningen over hun gedrag en interacties met de interface

Bouwen met gebruikers

De voordelen van een gebruikerstest.

  • Identificeer usability problemen in het ontwerp
  • Mogelijkheden ontdekken om het ontwerp te verbeteren
  • Inzichten krijgen in het gedrag en de voorkeuren van je gebruikers

Een gebruikerstest is essentieel voor het maken van een gebruiksvriendelijke digitale oplossing. Zelfs de beste UX-ontwerpers kunnen geen perfecte gebruikerservaring ontwerpen zonder iteratief ontwerp op basis van observaties van echte gebruikers. Door middel van testen en observatie van gebruikersinteracties met het ontwerp, kunnen ontwerpers hun werk verfijnen en verbeteren om een succesvolle gebruikerservaring te creëren die voldoet aan de behoeften en verwachtingen van je eindgebruikers op het gebied van gebruiksvriendelijkheid.

Ons proces

Gebruikerstest van A tot Z.

Wat is het proces dat onze onderzoekers volgen om een gebruikerstest uit te voeren?
01

Onderzoeksplan opstellen

Het doel van het onderzoek bepalen en de onderzoeksvragen identificeren.


02

Script voor het interview schrijven

De onderzoeksvragen omzetten in een reeks vragen en taken die ontwikkeld zijn om te ontdekken hoe gebruikers omgaan met de interface.


03

Deelnemers rekruteren

Eindgebruikers van je digitale oplossing zoeken en rekruteren.


04

Onderzoek uitvoeren

Alle gebruikerstesten uitvoeren.


05

Gegevens analyseren

Alle gegevens analyseren die uit het onderzoek zijn verkregen om de onderzoeksvragen te beantwoorden.


06

Rapport schrijven

Een adviesrapport schrijven met specifieke aanbevelingen om de digitale oplossing te verbeteren.

Opbouwen naar resultaten 

Elementen van een gebruikerstest.

Er zijn veel verschillende soorten gebruikerstesten, maar de kernelementen in de meeste testen zijn de facilitator, het interview script, de interface, de deelnemer en een notulist.

Facilitator

De facilitator begeleidt de deelnemer door het testproces. Hij geeft instructies en stelt vervolgvragen.

Deelnemer

De deelnemer moet een realistische gebruiker zijn van het product of de dienst die wordt bestudeerd.

Notulist

Een notulist is verantwoordelijk voor het vastleggen en documenteren van de interacties van de deelnemer met de interface, evenals alle opmerkingen of feedback die ze geven tijdens de gebruikstest.

Het menselijk perspectief

Ontdekken van inzichten.

In een wereld waar statistieken en abstracte data domineren, dreigen we vaak de menselijke aspecten en ervaringen uit het oog te verliezen. Gelukkig bieden gebruikerstests een waardevol instrument om het gezicht achter de data te ontdekken en diepgaande inzichten te onthullen. Door gebruikers rechtstreeks te betrekken en hun interacties met een product of dienst te observeren, komen niet alleen boeiende verhalen naar voren, maar ook cruciale informatie die de basis vormt voor verbetering en optimalisatie.

Na het uitvoeren van de gebruikerstest stellen we een uitgebreid rapport op met onze bevindingen, analyses en aanbevelingen. We zijn ervan overtuigd dat een goed usability-onderzoek niet alleen de onderzoeksvragen moet beantwoorden, maar ook waardevolle input moet leveren voor het optimaliseren van de digitale toepassing. Gebruikerstests spelen een essentiële rol in het creëren van gebruiksvriendelijke en effectieve digitale oplossingen die voldoen aan de behoeften en verwachtingen van gebruikers.

House of Innovation


Duboisstraat 50
2060 Antwerpen

House of Innovation


Duboisstraat 50
2060 Antwerpen

Kom je langs?

Monkeyshot is gelegen in een prachtig 19e-eeuws thee- en tabakspakhuis, House of Innovation genaamd, in een zich snel ontwikkelende wijk van Antwerpen, een van de designhoofdsteden van de wereld. We bevinden ons op loopafstand van het stadscentrum en je kan ons gemakkelijk bereiken met de auto, fiets of openbaar vervoer.


Monkeyshot is een geregistreerd dienstverlener voor de KMO-portefeuille met registratienummer DV.A249515


© Monkeyshot

|

BTW: BE0829 700 980

|

Privacy policy

|

Cookie policy